őrségi köszöntő őrség építészete őrség őrségi szálláshelyek kapcsolatŐrségi programok

Őrségi látnivalók

Őrségi Nemzeti Park

Őrségi gasztronómia
ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Szent Péter-templom - Őriszentpéter
A katolikus templom a XIII. században épült, védőszentje Szent Péter apostol.
A templomot a török időkben erőddé alakították át, sánccal és árokkal vették körül. Az egykori védművek maradványai ma is jól láthatók.
A templom közelében egy középkori téglaégető található.

Szentháromság-templom - Velemér
Építészeti stílusa alapján a szakértők a XIII. sz. utolsó évtizedeire datálják.
A fellelhető adatok szerint mindig a "Szentháromság-templom" nevet viselte. Ezért láthatjuk a diadalív belső oldalán a templom címerét a hármas kört (a "tányért").
Az év leghosszabb napján, a nyári napforduló idején, a felkelő Nap első sugara, amely a templomba érkezik, a Mária köpenye alatt oltalmat remélő bűnösökre esik. És ez csak egyike azon megfigyeléseknek, amelyek alapján a fény templomának is nevezik.
A templom freskóit Aquila János festette.

Szent Vendel templom helye, Pusztatemető - Kercaszomor
A XVIII. század végéig a Pusztatemetőben állt a Szent Vencel templom. A templomot már egy 1208-as oklevél említi.
Szent Vencelnek, mint katonaszentnek tisztelete valószínűleg már a XI. század első felében elterjedt Magyarországon.
Az 1208-as oklevél szerint itt volt az „őrök földjének” (a későbbi Őrségnek) a határa

Református templom - Bajánsenye
Az Őrség egyetlen klasszicista stílusú templomát 1821-ben szentelték fel. Főbejáratát faragott zsoltármotívumok díszítik. Nemesnépi Zakál György emléktáblájával

Református templom - Szentgyörgyvölgy
Bár a falu nem tartozik a történelmi Őrséghez, érdemes ellátogatni ebbe a közeli lis faluba, hisz itt áll Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás temploma.

Harangláb - Pankasz
Ebben a kis faluban találjuk az Őrség legszebb, 1755-ben épült református fa szoknyás haranglábát, mely a település legmagasabb pontján épült. Értékes műemlék, melynek helyreállítására 1965-ben került sor.MÚZEUMOK, BEMUTATÓHELYEK

Pityerszeri skanzen - Szalafő
Az Őrség egyik legfőbb látnivalója, ahol még jól megfigyelhető az őrségre jellemző településszerkezet.
A szabadtéri falumúzeum házai közt sétálva úgy érezhetjük, mintha a múltba csöppentünk volna. Az épületek eredeti kinézetükben lettek helyre állítva, a lakóhelyiségek használati tárgyai láttán szinte tapintható a házakban egykor zajló mindennnapok közelsége.
Nevezetességei, az ún. "kerített ház" és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak egyedül itt létezik.
A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, amit az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták.

Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény - Őriszentpéter
Az őriszentpéteri művelődési ház emeletén alakították ki az egykor az őrségben élő tanárnő, Szikszai Edit gyűjteményéből rendezett kiállítást.
Nyomon követhetjük itt az Őrvidék kialakulását, az itt élők több évszázados történelmét.
Megismerhetjük a térség természeti értékeit, a fakitermelés és mezőgazdaság hagyományát, a helyi népviseletet.
A tárlókban használati eszközök és viseletek láthatók. Belső szobarészlet és egy felépített korabeli konyha mutatja meg az egykori őrségi emberek életmódját.
A tárlat a száz évvel ezelőtti falusi iskolák eszközeinek és gyerekjátékoknak a bemutatójával zárul.

Vadászati Kiállítás - Magyarszombatfa
Az Őrség egyik kis községében, Magyarszombatfán 2003. májusában nyitotta meg kapuit az Őrségi Vadászati Kiállítás.
A Kiállítás természetközeli témájához maradéktalanul illő környezetben, az őrségi dombság lankái között, az erdőszélen helyezkedik el.
Az itt pihenőknek, különösen a falusi turizmus kedvelőinek a Vadászati Kiállítás megtekintése remekül illeszkedik egy őrségi körútba.


TERMÉSZETI KINCSEINK - A TAVAK

Bár az Őrségben valódi, nyílt vízű, természetes tavat nem találunk, mégis fontos idegenforgalmi vonzereje a tájegységnek a sok, erdők övezte mesterséges tavacska.
Az Őrségi és Őrséghez közeli tavak remek lehetőséget nyújtanak a fürdőzés, a horgászat, a vízparti pihenés szerelmeseinek.
A Vadása tó Hegyhátszentjakabon az első ilyen, kifejezetten a turizmus fellendítésére duzzasztott tó, ma is kedvelt fürdőhely, horgászóhely.
A Himfai parkerdő hatalmas tava a horgászokat közkedvelt helye.
A Hársas tó Máriaújfalunál a legkedveltebb fürdőhely, a tó körül sétaösvény fut, a horgászok számára is kedvező adottságai vannak.
A Borostyán tó Zalalövőn a legtöbb igényt kielégítő tó, horgászatra, fürdőzésre, vizibiciklizésre alkalmas, erdők övezte tó, a többivel ellentétben itt vendéglőket is találhatunk.


TERMÉSZETI KINCSEINK - AZ ERDŐK

Az Őrség legfontosabb kicse az erdő. Így volt ez egykor, amikor az itt élő ember a házát, a használati eszközeit, szerszámait fából készítette, és így van ez ma is, amikor a hatalmas erdő látványa, a fák által biztosított friss levegő lett az itt élők és az ide érkezők ajándéka az erdőtől.
Különleges erdőkben bandukolhatunk, és értékes kincsekre bukkanhatunk, ha nem sajnáljuk az időt, és a fáradságot.
Az őrségi erdő bővelkedik ízletes gombákban, erdei gyümölcsökben, de ha szerencsénk van, különleges növényeket is megfigyelhetünk, hisz számos ritka növényfaj él itt.
Az állatvilág változatosságát jelzi, hogy itt él hazánk leggazdagabb lepkefaunája, valamint nemzetközileg védett ritka szitakötőfajok is megtalálhatók a területen.
A madárvilága is igen változatos, sokszínű, és sokféle nagyvad (szarvas, vaddisznó) is él az Őrség erdeiben.