őrségi köszöntő őrség építészete őrség őrségi szálláshelyek kapcsolatŐrségi programok

Őrségi látnivalók

Őrségi Nemzeti Park

Őrségi gasztronómia
AZ ŐRSÉG GASZTRONÓMIÁJA

A jellegzetes őrségi ételek fő jellemzője, hogy a receptek nagyon könnyen elkészíthetőek.
Az egykori táplálkozási szokások az itt élők életmódja szerint alakultak.
Hétköznapokon egyszerű, takarékos ételeket fogyasztottak, minden nap került az asztalra leves, amely olcsó, de laktató volt. Általában egyféle fő alapanyagból főtt, nem "pazutak" el mindent egy ételbe!
Főleg a szegényebbek kukoricából főtt kását, gánicát, gombócot fogyasztottak.
Az ételekhez szívesen használták a szinte minden portán fellelhető tejtermékeket, túrót, aludttejet, tejfelt.
A már említett leves mellé hétköznapokon valamilyen "mácsik" (tésztaétel) került az asztalra.
A kemencében "kőtt" (kelt) tésztát sütöttek, a "hőkkön sütt" (meleg kövön sült) perec a disznóvágásokon elengedhetetlen volt!
Hús hétvégén, csirke általában csak ünnepnapokon került az asztalra,
A húst a téli disznóvágások idején füstöléssel, vagy lesütéssel (a megsült húst nagy fazekakba tették, forró zsírral légmentesen felöntötték, a rádermedt zsír tartósította a húst) tartósították, így tartalékolták a nyári nagy munkák idejére.
Az Őrségre jellemző volt a ma újra divatossá vált hajdina használata, sokszor búza helyett használták.
A vacsora szegényes volt, a déli maradék, vagy egy pohár aludttej, tökmagolajos bab, krumpli.
Az erdő, mező kincseit télre gondosan elraktározták, minden portán volt a főzéshez szárított gomba, gyümölcs. Télen kedvenc csemege volt a főzött aszalt gyümölcs.

Bizonyára jót mosolyognának őseink, látván, hogy az egykor a szükség és a szegénység szülte ételeik ma ínyencségnek számítanak, és egyik fő vonzerejét adják az Őrségnek.
Aki ezeket az ízeket keresi, viszontláthatja őket az őrségi vendéglők étlapján.
Hajdinás vargányaleves, hajdinamálé, kukorica gánica, tökmagos babsaláta, dödölle, tökös-mákos rétes és még sorolhatnánk a különleges ételeket, amelyeknek a nevét is ízlelgetnie kell annak, aki először találkozik vele.

Az Őrségben járva a városi ember könnyedén megtalálhatja azokat a helyeket, ahonnan beszerezheti a fontos alapanyagokat (tökmagolaj, szárított gomba) egy-egy itt megkedvelt ételhez.
Mára már az Őrségben is nagyon kevés háznál található tej, de többen kínálnak házi sajtokat, kecskesajtot, egyéb tejtermékeket.
És persze az őrségi virágokról gyűjtögetett méz sem hiányozhat a hazautazó kincses tarisznyájából, amit szintén több portán megtalálhat.
A recepteket pedig ki-ki beszerezheti szállásadójánál, a helyiekkel beszélgetve, hisz ahány ház, annyiféle apró "én így szoktam" fogás teszi még finomabbá ezeket az őseinktől ránk maradt ételrecepteket!

Álljon itt kedvcsinálónak annak az ételnek a receptje, aminek a neve talán mindenkinek elsőként jut eszébe, ha az Őrségi étkekről esik szó.
Természetesen a dödölléről van szó, ami önálló fogásként egy jóféle salátával fogyasztva is megállja a helyét, de egy jó marha- vagy vadpörkölttel felejthetetlen ízeket rejteget!


Az őrségi dödölle receptje

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli
kb. 35 dkg liszt
2-3 fej vöröshagyma
olaj


Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk. Annyi sós vízben feltesszük főni, hogy kb. két ujjnyira ellepje. Amikor a krumpli megfőtt, krumplinyomóval összetörjük, és az így kapott masszához adagoljuk a lisztet.
Fakanállal folyamatosan keverjük, dagasztjuk, amíg be nem sűrűsödik, olyan kemény masszát nem kapunk, ami elválik az edény falától, majd félretesszük hülni.
Eközben a hagymát apró kockákra vágjuk, zsíron vagy olajon megpirítjuk.
A folytatásnak kétféle módja ismert:
1. a hagyma zsírjába evőkanállal beleszaggatva adagonként ropogósra sütjük, a végén átforgatjuk a sült hagymával.
2. Kanállal tepsibe szaggatjuk, rászórjuk a pirított hagymát, és sütőben szép pirosra sütjük.

Tálaláskor a tejföl nem hiányozhat róla, de a lehetőségek tárháza végtelen!
Vegásoknak zöldségpörkölthöz, illetve bármilyen szaftos, ragus húsételhez kínálhatjuk köretnek.